| naar de home-pagina | print deze pagina | informatie over Snow Leopard | sitemap | in/uit loggen |
Trektochten Wandelreizen Expedities
Nieuwsbrief
Nieuws
Algemene informatie
Over de reizen
Bestemmingen
Summit Hotel
Prijzen en data
Nog plaats op...
Workshop Reizen Nepal
Vakanties met kinderen
Cho Oyu Expeditie 2005
De - Ice Expeditie 2005
Plus Magazine 2005
Beurzen & Lezingen
Vereniging Nederland Nepal
Links
Globe Reisburo
Archief projecten
Contact / Brochure

Verslag Beklimming Mera Peak, voorjaar 2004

Op 16 april j.l. vertrokken Rob Bogaard, Sjoerd-Jan ten Cate, Kees Terhell en Carlo Bogerd richting Nepal. "Expeditieleider" René de Bos was al een paar dagen eerder vertrokken om kwartier te maken, de laatste voorbereidingen te treffen en om de apparatuur te testen. Het doel van deze 5 heren is om de 6476 hoge Mera Peak te beklimmen. Via de satelliet verbinding die wij bijna dagelijks onderhouden zullen wij u op de hoogte proberen te houden van het verloop van deze tocht.


Zo verloopt de communicatie; de belangstelling is groot!

Dinsdag, 20 april Pangkongma
Na twee dagen trekking lijkt onze reis naar Nepal al niet meer stuk te kunnen. We bevinden ons nu op ongeveer 2900 meter hoogte en zijn allemaal in goede stemming en in goede conditie om de verdere tocht naar de top van de Mera Peak tot een succes te maken.


Pagodetempels in Kathmandu
 
Na een hele goede vlucht met Qatar Airways  werden we zaterdagmiddag in Kathmandu opgevangen door Rene de Bos. We hebben onze klimspullen gereorganiseerd en vervolgens op zondag een prachtige sightseeing gemaakt door Kathmandu. De belangrijkste bezienswaardigheden, waaronder Pashupatinath (hindoeistische tempelcomplex waar de lijkverbrandingen plaatsvinden) en de belangrijkste boeddhistische centra Bodnath en Swayambunath)  hebben we gezien. Daarmee hebben we een goede indruk van Kathmandu gekregen.
 
Ons gastgezin
 
Maandag zijn we naar Lukla gevlogen (2.800 meter), midden in de Himalaya, waar onze trekking is gestart en we de eerste blik op de besneeuwde toppen konden richten. Prachtig weer en zeer vriendelijke mensen die ons in alle opzichten zeer behulpzaam zijn. De stemming zat er natuurlijk meteen goed in. We zijn dezelfde dag weer een behoorlijk stuk naar beneden gelopen het dal in, tot de lunchplek in Surkhet, waar we een copieuze maaltijd kregen voorgeschoteld. Heerlijk genieten in het zonnetje aan de rand van een rivier. Het leven kan minder!
 
In totaal heeft ons klimteam van vijf personen zo’n twintig dragers tot zijn beschikking, inclusief kok, ‘high altitude sherpa’s’, etc. Dit is ook zeer noodzakelijk gezien de toch wel lange tocht die wij moeten afleggen. We zijn circa 18 dagen onderweg en voor al deze dagen moet er proviand worden meegenomen, inclusief voor de sherpa’s zelf. Daarnaast tenten, kerosine om te koken, onze prive bagage, telecomcenter, medicijnen, et cetera. Met name de medicijnkist is door Ankie, de vrouw van Sjoerdjan, uitstekend geregeld. Het gemiddelde ziekenhuis in Nepal zou er jaloers op zijn.
 
De dagen zien, en blijven er ongeveer als volgt uitzien. ‘s Ochtends staan we om circa zes uur op met een kop thee, vervolgens spullen inpakken en ontbijten. Om half acht gaan we lopen tot een uur of elf, wanneer we gaan lunchen. ’s Middags ook nog een uur of drie lopen, waarna we de wandeldag afsluiten. De eerste twee dagen komen we nu nog aan in dorpjes met een ‘campsite’ en enkele kleine lodges. Erg gezellig om dan met z’n allen een beetje te kletsen, een kaartje te leggen en liters thee te drinken. Een hoeveelheid van een liter of twee thee per persoon per dag gaat er wel door.
 
 

Rob met de baby van het huis

Dinsdag vertrokken we om half acht met prachtig weer. We bevonden ons op ongeveer 2.700 meter, waarna we via een prachtige wandelroute vol met rododendrons en andere mooie planten en bomen naar 2.950 meter zijn gelopen. Via de lunchplek zijn we weer gedaald naar 2.350 meter en ’s middags via soms steile stukken weer naar de plek waar wij ons nu bevinden Pangkongma.

Uitzicht op Numbur

De komende dagen en weken is er via deze website meer te lezen over de trekking naar de top van de Mera Peak. Wij zullen de bewoonde wereld steeds verder achter ons laten, terwijl de besneeuwde toppen in aantal zullen toenemen. De Cho Oyu (8200 meter) is inmiddels gesignaleerd.
 
In de avond binnen gegeten en met publiek de foto’s van de digitale camera van Rob overgezet naar de laptop. Vanavond in het geheim dit document met foto’s sturen en ‘we’ zijn online!


Dinsdag 20 april - Zondag 25 april
Helaas hebben wij de afgelopen paar dagen geen bericht uit Nepal ontvangen. Het is niet altijd goed mogelijk om contact te maken via de satelliet. Wij houden u -waar mogelijk- op de hoogte!  

Aan de voet van de Mera Peak en klaar voor de top
Tagnag, zondag 25 april, 4.200 meter

Lawinegevaar! Op gepaste afstand zagen wij vandaag vanaf circa 4.800 meter een prachtige lawine op ons kamp in Tagnag (4.200) afkomen. Na zes dagen, aangekomen aan de voet van de Mera Peak middenin de Himalaya, voelen wij ons mentaal en fysiek zo sterk, dat we op onze rustdag staan te popelen de aanval op de top te ondernemen.
De afgelopen dagen waren wij helaas niet in staat het thuisfront te berichten. De zon liet het over het algemeen afweten en daarmee was het niet mogelijk de zonnecellen te laden en het BCC-telecomcenter in stelling te brengen. Rene de Bos: "Zo slecht heb ik het weer in de afgelopen vijftien jaar nog niet meegemaakt". Maar wat niet is kan nog komen en als het mooie weer zich nu in de komende zes dagen aandient, bevinden wij ons in alle opzichten in een uitstekende uitgangspositie om de Mera Peak met succes te bedwingen en .... te genieten van het volgens velen unieke uitzicht op vijf achtduizenders, waaronder de Mt. Everest.


Lawine achter ons kamp...

Nadat wij woensdagochtend zijn vertrokken uit Pangkongma hebben wij vier dagen, gemiddeld zes en een half uur gelopen, letterlijk over bergen (tot 4.300 meter) en door dalen (weer terug tot niveaus van 3.325 meter). Dit alles om optimaal te acclimatiseren en ons zodoende fysiek goed te voelen voor de rest ven de beklimming. Zwaar was het soms wel. Maar de 'trekking' tot heden was werkelijk bijzonder. De eerste vier dagen werden gekenmerkt door een traject dat nog nauwelijks door toeristen is begaan en waarop wij, buiten enige Nepali die hier hun 'handelsroute' van maken (40 kg op de rug), ook letterlijk niemand van westerse makelij zijn tegengekomen.


Kamp in de sneeuw

In 'the middle of nowhere' hebben wij gekampeerd. Onze dragers waren daarbij zo vriendelijk om voor ons slaapcomfort en de inwendige mens te zorgen en tot soms 1 uur van het kamp water moesten halen om voor ons te koken. Om deze reden en vanwege de fysieke inspanning smaakt het eten dan ook des te lekkerder. En hoewel wij ons soms wel schuldig voelen over de enorme last die zij moeten dragen, is het aan de andere kant ook zo dat ze op deze manier, in ieder geval voor Nepalese begrippen, een goede baan hebben. Want arm is het land duidelijk, althans in materiële zin. De sociale manier waarop de mensen met elkaar omgaan; daar kunnen wij weer wat van leren. Op de meest afgelegen plaatsen komen we boeddistische tempels tegen.


Het team

 Je vraagt je werkelijk af hoe de bouwmaterialen daar naartoe zijn vervoerd en op welke wijze dat gefinancierd is. Qua natuur is de tocht tot nu toe overweldigend. Elke dag weer een ander 'landschap'. Waar we de eerste dagen door het 'bos' liepen met rododendrons alom, zijn we daarna op hoger gelegen vlaktes uitgekomen met al op de derde dag zware hagelbuien en de vierde dag ruimschoots in de sneeuw. We hadden de neiging de ski's onder te binden. Het leek wel Oostenrijk; alleen geen mens te bekennen. De vijfde dag zijn we weer wat gedaald, waardoor we weer tussen de bomen belandden en vervolgens een hele dag langs een enorme rivierbedding zijn gelopen, ontstaan vaanuit een 'outburst' van een gletsjermeer hoog in de bergen. Een ongeëvenaard mooi traject. De stemming in de groep is uitstekend en iedereen voelt zich fit. Zoals gewoonlijk loopt Kees meestal als een soort van klimgeit voorop, direct achter onze gids Karma, terwijl de rest in afwisselende volgorde volgt. Carlo is enkele dagen fysiek even ietwat onwel geweest, maar heeft zich uitstekend hersteld. Onze marathonloper Sjoerdjan, die vandaag 25 april zijn 48e verjaardag viert, is elke dag redelijk stabiel 'aan het werk', terwijl Rene en Rob zich boven de 4.000 meter echt goed en sterk beginnen te voelen. Overigens willen wij hierbij ook de vrouw en kinderen van Sjoerdjan heel hartelijk feliciteren en bedanken voor de gesloten brief die Sjoerdjan heeft meegekregen, waaruit bleek dat hij geen 47 werd, zoals hij zelf beweerde, maar al duidelijk verder tegen de vijftig loopt...


Een taart op hoogte: geen probleem! 

Vandaag, zondag, zijn we de eerste groepen en passanten tegengekomen, die terugkeerden van een toppoging in de afgelopen dagen. "Veel sneeuw en vele gemiste pogingen", is onze conclusie. Of dit nu te wijten is aan het feit dat ze niet goed waren voorbereid, ze gewoon pech hebben gehad, of dat het gewoonweg watjes (...) zijn, dat zal in de komende week duidelijk moeten worden. Wij nemen in ieder geval onze voorzorgsmaatregelen en huren een extra 'high altitude sherpa' in. "Een beer van een vent, die ik ken uit vorige expedities", aldus Rene de Bos, die onder meer de Mera Peak al drie keer met succes heeft bedwongen. "En de vierde keer mag daarop geen uitzondering zijn". Wij zijn er klaar voor! Morgen op weg naar de 4.900 meter en, zonder warme billen van het thuisfront, steeds koudere nachten.

Op weg naar het basiskamp
door onze speciale verslaggever Rob Boogaard

Khare, dinsdag 27 april 2004, 4.900 meter
De technische uitrusting is vandaag gecontroleerd en morgen begint de klim over de gletsjer van de Mera Peak. Het echt zware werk gaat nu beginnen! Het weer is sterk opgeklaard, met 's ochtends staalblauwe luchten. In de middag betrekt het enigszins maar dit is het normale weertype. De goede voorwaarden om de Mera Peak over vier dagen de hand te schudden lijken aanwezig.

Eergisteren berichtten wij via de website van Snow Leopard Adventures over
onze 'trekking' tot Tangnag (4.200). Daar zijn wij maandagochtend rond 07.30
uur met prachtig weer vertrokken voor een schitterende dagtocht naar Khare
op 4.900 meter. De afstand was daarbij geen enkel probleem meer voor ons.
Wel speelt op deze trajecten de gewenning aan de hoogte een hele grote rol.
Bij elke (te snelle) stap begin je te hijgen als een trekpaard en vandaar
dat wij vandaag, dinsdag, een acclimatisatiedag hebben ingelast. Wennen aan
de inmiddels grote hoogte is de voorwaarde bij uitstek om met succes een
(hoge) top te beklimmen.
 
De acclimatisatiedag hebben wij tevens gebruikt om onze technische
uitrusting tevoorschijn te halen en nog eens te testen en controleren, zoals
de expeditieschoenen; een soort uitgebreide skischoen, met aparte
binnenschoen, de stijgijzers, de klimgordels en andere accessoires die bij
het klimmen op gletsjers en met klimtouwen noodzakelijk zijn. Tevens hebben
wij de bagage omgepakt om bepaalde spullen in Khare achter te laten. In het
'basecamp', aan de oostkant op de Mera La (5.200), en in het 'high camp' op
5.700 meter hebben wij vele zaken niet meer nodig en / of zijn inmiddels
vies (bijvoorbeeld het 'duizend dingen' broekje van Sjoerdjan). Vanuit het
'high camp' hebben wij de tijd en ruimte om gedurende drie nachten een
toppoging op 6.500 meter te doen.
 
Ontbijt met top in zicht!
 
Het begint zo langzamerhand te kriebelen. We staan inmiddels op scherp en de
voorwaarden, waaronder met name het weer, lijken met de dag sterk te
verbeteren. Licht dit aan de wassende maan? Is het thuisfront voor ons
regelmatig aan het duimen? Zijn de (boeddhistische) goden ons gunstig
gestemd, aangezien wij met een zekere regelmaat donaties doen? In ieder
geval kwam er vandaag weer een groep (van elf Australiërs en Nieuw
Zeelanders) van de berg, waarvan er negen met succes de top hebben bereikt.
Met maar twee afvallers is dat natuurlijk een prestatie van formaat,
aangezien er altijd wel enkelen binnen een groep zijn, die het uiteindelijk
fysiek of mentaal niet (meer) trekken.
 
Het is leuk om tijdens deze reis allerhande nationaliteiten te treffen,
waarbij wij overigens (nog) geen Nederlanders zijn tegengekomen. Er klimt de
bovengenoemde groep, een groep Duitsers, Engelsen, vanmorgen kwamen we
Fransen tegen en hebben we ook even staan praten met een Navaro indiaan uit
een reservaat in Phoenix (Arizona); de geboorteplaats van Patricia de vrouw
van Kees. Hij leek totaal geflipt op de wonderschone natuur en de hoge
bergen hier middenin de Himalaya. Zijn gezichtsveld had zich tot nu toe
voornamelijk beperkt tot woestijnlandschappen. Dus misschien was het
eigenlijk niet zo vreemd. Volgend jaar wil hij een hele groep indianen de
Himalaya insturen. Ik adviseer toekomstige trekkers hiermee pijl en boog
vast aan te schaffen en mee te nemen de Himalaya in.


Controleren van de uitrusting
 
Op 4.900 meter zijn het inmiddels koude nachten; circa min tien graden. Dus
dat beloofd nog wat voor de hoger gelegen kampen. Tot nu toe lijkt iedereen
echter goed uitgerust met (ganze)donzen slaapzakken, waarin het soms nog te
warm is. In noodscenario's kunnen we in 'high camp' altijd nog in onze
kleren de slaapzak inkruipen. Dit is misschien ook wel wenselijk  om straks
niet middenin de nacht bij onze toppoging (met circa min 20-30 graden)ons te
moeten aankleden. Het aantrekken van de expeditieschoenen en het onderbinden
van de stijgijzers is dan al moeilijk genoeg. Wat dat betreft oogsten de
lokale uitbaters op deze hoogte onze grootste bewondering, slapend op de
steenkoude, bevroren, ondergrond, met slechts enkele dekens lopen zij 's
ochtens op blote ! voeten in teenslippers rond op het kamp. Eigenlijk zijn
wij verwende westerse krengen!
 
We hopen u via het BCC-telecomcenter spoedig opnieuw te berichten.
 

Stapvoets naar de top
Donderdag 29 april
Morgenochtend 07.00 uur vertrekken we naar 'high camp' (5.700 meter), waar wij rond het middaguur hopen te arriveren. We zullen die avond vroeg naar bed gaan om rond 03.00 uur 's nachts op te staan (bij min twintig garden) en de toppoging te wagen. We verwachten dan rond 09.00 uur op de top te staan (Nederlandse tijd circa 05.00 uur 's ochtends). Elke nacht en ochtend is het momenteel mooi weer, dus we zien een redelijk kans van slagen. We hopen dat het thuisfront voor ons zal duimen!


Onderweg naar de Mera La

De tocht eist zowel fysiek als mentaal het nodige. Mentaal omdat we toch wel lang van huis zijn, geen modern comfort tot onze beschikking hebben, elke dag weliswaar goed, maar ongeveer hetzelfde te eten krijgen. Dus we beginnen langzaam maar zeker te dromen van een heerlijke biefstuk, nasi goreng met saté en een biertje of een lekker glaasje wijn. Ook een douche zou na twee weken wel eens lekker zijn, om maar te zwijgen van een heerlijk vrouwenlichaam. Fysiek beginnen we ook te merken dat een en ander een aanslag is. Inmiddels zitten we volop in de sneeuw met uitsluitend witte toppen om ons heen. Met 's nachts hele koude nachten en overdag temeraturen die wisselen van om en nabij het vriespunt tot soms 20 tot 30 graden boven nul. Op een hoogte van ruim vijfduizend meter brand de zon erover (m.n. ook door de reflectie van de zon) en op het moment dat je een zware klim hebt loop je continu je kleding te verwisselen (koud voor warm en vice versa).

Gisteren hebben we een bijzondere maar ook wel enigszins vervelende ervaring gehad. Dit desolate gebied, ver van de hoofdstad Kathmandu, wordt geregeerd door de Maoisten, die hier op willekeurige wijze regeren en geld bij toerisiten lopen te innen en de lokale bevolking op soms spartaanse wijze onder de duim houden. Op het moment dat wij wilde vertrekken naar Mera La werd er even wat 'cash' bij ons opgehaald en lopend naar boven zagen wij onder ons op middeleeuwse wijze een aantal dragers stokslagen krijgen, omdat zij zich hadden misdragen. Rene de Bos: "Dit heb ik in de afgelopen vijftien jaar nog nooit gezien". Het land lijkt hiermee decennia teruggezet en dat is dan een smetje op de reis en jammer, maar 'so be it'.


Fantastisch uitzicht op de Mera Peak

Voor de rest kunnen wij alleen maar zeggen dat Rene de Bos ons uitstekend begeleidt. Een echte topper (zeker aangezien hij in 1990 de eerste Nederlander op de top van de Mt Everest was). De rust en acclimatisatiedagen worden uitstekend gekozen en op deze wijze zien wij een grote kans om met succes 1 mei op de top te staan. Vervolgens is het nog vier a vijf dagen teruglopen naar Lukla, vanwaar wij terugvliegen naar Kathmandu. Er rest is dan nog een dag om bij te komen, vooral veel bier te drinken en de reis thuiswaarts te aanvaarden.

We hopen u nog nader te informeren en ... duim voor ons!

Donderdag 29 april
Vanmorgen vroeg hebben wij ook nog kort telefonisch contact gehad met René. De weersomstandigheden zijn nog steeds niet ideaal: veel sneeuw. Morgen vertrekt de groep naar highcamp en op 1 mei zullen de heren een toppoging ondernemen. Om het thuisfront gerust te stellen: de komende dagen hoeven we geen nieuwe berichten te verwachten. Op zijn vroegst kunnen we maandag weer nieuws verwachten.  

Maandag 3 mei
Vandaag nog geen bericht uit Nepal. Wij hopen vanmiddag nog wat tekst en foto's uit Nepal te ontvangen en zullen dit -zoals gebruikelijk- meteen op de site zetten! De berichtgeving uit Nepal is afhankelijk van het weer; bij slechte weersomstandigheden kan het moeilijk zijn om verbinding te krijgen met de satelliet. Daarnaast moeten de batterijen van de telefoon en laptop regelmatig worden opgeladen en dit gaat via een zonnepaneel. Als de zon het af laat weten kunnen de batterijen dus ook niet opgeladen worden...
Wij houden u op de hoogte!
 

Laatste nieuws: de top bereikt!
Zojuist (maandagmiddag 15.00 uur) kregen wij bericht dat iedereen de top van de Mera Peak heeft bereikt en dat iedereen ook weer veilig is afgedaald! Gefeliciteerd mannen! Op dit moment is de groep afgedaald naar 3500 meter. Gelukkig is iedereen gezond en wij wachten op een uitgebreid verslag, uiteraard met top-foto's... 
Nog een paar dagen...


Dinsdag 4 mei


Het volledige ondersteuningsteam

Na 5 enerverende dagen alvast 2 foto's om het verhaal, dat zo spoedig mogelijk volgt -in verband met NIET voldoende aanwezige zon. Het sneeuwt nu weer eens in Thuli Kharka.

30 april gingen we van Mera La Camp naar High Camp (5800m). Op 01 mei bereikten we na enorme inspanningen in zeer slecht weer -storm- om ca. 10 uur de top van Mera Peak. We overnachtten weer noodgedwongen in High Camp, waar we 's nachts bijna letterlijk van de berg werden geblazen. Op 02 mei van High Camp naar Tangnag, zie groepsfoto.
Op 03 mei van Tangnag naar Taktok en op 4 mei naar Thuli Kharka.
Morgen naar Lukla! Stroom is op......


Kees, Sjoerd Jan en Rob op de top van de Mera Peak! (foto René de Bos)


Woensdag 5 mei

Zware maar succesvolle toppoging, met daarna angstaanjagende nacht.

Na zeer zware inspanningen is de top van de Mera Peak bereikt! Na een klimtocht van ruim zeven uur door sneeuwstormen, dichte mist en kou stonden Rene, Kees, Sjoerdjan en Rob op zaterdag 1 mei om circa 10.00 uur op de Mera Peak. Carlo was in een eerder stadium, vanwege fysieke ongemakken, reeds afgevallen en zit inmiddels veilig thuis. De nacht na het bereiken van de top was vervolgens een van de meest hachelijke en angstaanjagende die wij ooit hebben meegemaakt; zelfs voor Rene de Bos die inmiddels ruim twintig jaar (hoge) bergen beklimt.


Rob op weg naar High Camp

Succesvolle toppoging

Op zaterdag 1 mei zijn wij bij circa minus twintig graden celcius om 02.30 uur opgestaan om de tocht naar de top te aanvaarden. Het leek aanvankelijk stabiel weer en de zon kwam om ongeveer 05.00 uur op. Tegelijkertijd begon de lucht echter zwaar te betrekken, waardoor het eigenlijk weer meer nacht leek te worden. Sneeuw en mist waren vervolgens ons deel. Tot drie maal toe hebben wij overwogen terug te keren, maar het leek Rene en de sherpa's toch verantwoord verder te klimmen. Tot ongeveer vijftig meter onder de top. Onze klimsherpa kon het spoor omhoog niet meer vinden en stelde ons voor de terugweg - helaas - te aanvaarden. Op dat moment brak echter letterlijk het zonnetje door, net toen wij op de terugweg waren. Vervolgens is snel besloten toch weer door te klimmen. Dit werd beloond. Wij kwamen om 10.00 uur aan op het hoogste punt, waarna wij ongeveer een uur lang konden genieten van een mooi uitzicht, bij weliswaar veel wind. Maar goed, de klim was hiermee geslaagd. Vanaf de Mera Peak kun je in een schitterend panorama de Mount Everest zien (8.848m), de Cho Oyu (8.201m), de Makalu (8463m), de Lotshe (8511m) en ver in het oosten de Kangchenjunga (8585m).

 
Klimmen naar High Camp


Op de terugweg; storm om de top...

Hachelijke nacht

Na de afdaling die door de hoge sneeuw en de eerdere inspanningen veel langer duurde dan verwacht, kwamen wij aan het begin van de middag weer aan in 'High Camp'. Allemaal uitgeblust, besloten wij daar -op 5.800 meter- wederom te overnachten, terwijl het aanvankelijk plan was verder af te dalen. Nou dat hebben wij geweten! De 'campsite' op deze hoogte beslaat een platformpje van circa 20 bij 25 meter, waar onze tentjes letterlijk langs de rand van de berg staan. Jullie raden het al. 's Nachts begon het geweldig te stormen. Zelfs Rene de Bos had dit in zijn hele klimcarriere niet eerder meegemaakt. Kees z'n tent is ingestort en deels verwoest. Hij wilde evacuëren, terwijl Rene op enig moment met z'n ene hand de tent vasthield en met zijn andere een steen om de berg niet af te glijden. Het had niet veel gescheeld of hij was zo'n 750 - 1.000 meter lager terechtgekomen, maar dan wel op een andere berg. De nacht hebben wij verder doorwaakt beleefd, waarbij Kees en Rob samen een tent hebben gedeeld en Sjoerdjan en Rene ook lekker lepeltje-lepeltje hebben gelegen. Dit gewicht per tent, samen met extra kabels en stenen om de zaak extra vast te zetten, heeft ervoor gezorgd dat de twee overgebleven tenten in ieder geval overeind zijn gebleven. Het zal ons allemaal nog lang bij blijven.


High Camp: nu staan de tenten nog...

Veilig terug in Lukla

Zondag 2 mei zijn wij verder afgedaald. We hebben enkele prachtige wandeldagen gehad op onze terugweg. Genietend van de natuur en de zon en nagenietend van onze succesvolle klimtocht. Enkele vanuit de heenweg inmiddels bekende plekjes werden weer gepasseerd, waarbij het prachtige weer hier vaak een geheel nieuwe aanblik gaf. Fysiek zwaar was het soms nog wel, omdat we en passant nog wel eens wat bergpasjes moesten nemen tot - vandaag - zelfs 4.500 meter (bijna zo hoog als de Mont Blanc). Vervolgens met sneeuw afdalen is niet altijd eenvoudig. Op het moment van schrijven zijn we inmiddels weer veilig teruggekeerd in Lukla, vanwaar wij morgen -indien het weer meezit...- terugvliegen naar Kathmandu. Met nog een dagje daar aan het zwembad en een tochtje door de stad - om de laatste inkopen te doen - wordt dat een mooie afsluiter. We zitten ons nu al te verheugen op een heerlijke douche, een 'full body' massage, heerlijke biefstukken, een echt bed, etc. Dit ondanks het feit dat dit soort verlangens - hebben wij inmiddels begrepen - volgens de Dalai Lama negatieve stimuli zijn. Napratend over onze reis was dit een unieke belevenis, die zonder een onvertogen woord is verlopen, afgezien van het feit dat Sjoerdjan toch wel erg veel geluk had met eenendertigen.

Succes smaakt naar meer

De prachtige reis nodigt natuurlijk uit tot meer. Wat dat zal worden is nu nog niet duidelijk, maar Nepal is groot en prachtig genoeg om nog eens een keer naar terug te keren. Ondanks de invloeden van de Maoïsten, moeten wij als toeristen het land niet links laten liggen. Onze dragers, sherpa's en de keukenploeg hebben ons geweldig ondersteund, zeker ook tijdens die hachelijke nacht. En met name voor hen - velen zijn voor hun werk afhankelijk van dit soort klimtochten en trekkings - is het zeer belangrijk te blijven komen. Het brengt hen inkomsten en een redelijk bestaan. En dat verdienen de Nepali!

Tot slot

Alle lezers worden hierbij bedankt voor het meeleven met ons, zoals wij via verschillende emails hebben bemerkt. Zondagavond zijn wij weer thuis en kunnen wij in levende lijve verder verslag doen van deze prachtige reis. Alle vrouwen, kinderen, familie, vrienden en kennissen tot ziens of horens.


Den Haag 5 mei

Gefeliciteerd mannen met het bereiken van de top maar vooral ook met de veilige terugkeer in Lukla! Het was weer een enerverende tocht... 
Met veel plezier ontving ik jullie berichtjes en foto's en met veel plezier heb ik de website bijgehouden. Wij allen zien uit naar de terugkeer van The Boss!

P.S. René, is je lichaamsbouw je toch nog goed van pas gekomen in die hachelijke nacht!!!          XNicolet

En nog wat foto's...


Everest: het dak van de wereld!



Ons gastgezin in Tangnag



René met de verloren zoon!



Onze grote roerganger: Dorje zonder vingers!



Vrienden voor het leven


Afterparty in Lukla...


Donderdag 6 mei 2004

Vanmorgen is de groep van Lukla naar Kathmandu gevlogen en inmiddels zitten ze weer lekker in het Summit Hotel. Het verlangen naar de westerse wereld is blijkbaar groot want als het goed is vliegen ze morgen alweer terug naar Nederland. René blijft nog wat langer in Kathmandu vanwege zakelijke beslommeringen. Met dit laatste berichtje is nu dan echt een einde gekomen aan de Mera Peak, voorjaar 2004.   


 

 

© 2004 - Snow Leopard Adventures - All Rights Reserved